A legősibb jelképek és szimbólumok

Szerző: Harmat Árpád

Az emberiség története rengeteg szimbólummal van tele, egyesek pozitív jelentésűek, mások a gonoszt testesítik meg, néhol a jó szerencsét hordozzák máshol a harciasságot, küzdelmet jelenítik meg. A szimbólum-kutatók a legtöbb fejlett országban elismert tudósok, ám a szemiotika (vagy jeltudomány) nálunk még a kevésbé ismert (és elismert) disciplinák közé tartozik. szimbolumok1.jpg

Ősi keresztény hal szimbólum, görögül: IKHTHÜSZ melynek kezdőbetűi a kereszténység alapkinyilatkoztatását tartalmazzák: Ieszusz Khrisztosz Theou Hüiosz Szótér - Jézus Krisztus Isten fia megváltó (forrás: ancientpages.com)

Pedig jelenkori világunk is ezrével használ közismert szimbólumokat, nélkülük már szinte elképzelhetetlen az élet. Ilyenek az emoji jelek, KRESZ táblák, országzászlók, katonai rangjelzések ... stb. Jeleket kapunk az iskolában (pipa jel, hiány jel), műszaki berendezéseinken (bekapcsolás jel) és a mindennapokban is (zebra, kuka jel, toilett) A legősibb jelképek viszont több ezer évesek, ám gyakran nem is tudjuk jelentésüket. Ezek közül nagy világvallások szimbólumait még többnyire felismerjük, ám még így is sok megfejtésre váró, érdekes szimbólum marad.

szimbolumok2.jpg

 világvallások (kép forrása: rukkola.hu)

Nézzük tehát a legrégibb szimbólumokat, ezek közül is egyelőre hármat, melyek mind jóval Krisztus kora előttiek.

SHRIVATSA

A nyolc buddhista szerencsejel (Astamangala) egyike, a végtelen csomó vagy Shrivatsa. Jelent bölcsességet, együttérzést, jó szerencsét is. Mindenképpen pozitív szimbólum mely több ázsiai vallásban is gyakran felbukkan. A Shrivatsa megnevezés Visnu hitvesére Laksmi istennőre utal, aki jelként is szerepel Visnu mellkasán. Ez a szimbólum a Krisztus előtt 563 és 483 között élt Buddha (Gautama Sziddhártha) utáni évszázadokban született, így legalább 2 ezer éves. 

szimbolumok3.jpg

AUM JEL

Az aum (óm) jel a hinduizmusban, buddhizmusban és a dzsainizmusban használatos szimbólum, mely az élet alaprezgésének hangját (aaauuummm) jeleníti meg és a béke, nyugalom, elmélyülés illetve teremtés szimbólumaként emlegetik. Más értelmezés szerint az alapját képező három hang (a, u, m) a test - lélek - szellem egységét és az anyagi világ - álomvilág - elmén túli világ hármasát fejezi ki. Szinten kb 2 ezer éves jelkép. 

szimbolumok4.jpg

 ANCH KERESZT

Az ősi, ókori egyiptomi kultúrából fennmaradt szimbólum az Anch / Ankh kereszt (crux ansata) közel 5 ezer éves múltra tekint vissza vagyis egészen a piramisok korába nyúlik eredete. Az egyik legrégebbi motívum, mely fennmaradt az emberiség múltjából. A felkelő napot az életet és az életerőt szimbolizálja, máshol a tudás és öröklét jelképe, több kutató szerint a hatalom, a világegyetem és az életet adó víz illetve levegő megtestesítője. Gyakran füles keresztnek vagy az "élet kulcsának" is nevezik.

szimbolumok5.jpg

 JIN JANG

A Jin Jang szimbólum az ősi kínai taoizmus része és azon alapszik, hogy az univerzumban mindenhol két erő van jelen, ezek pedig ellentétesek egymással, a nevük a jin és a jang. A jin a sötét, hideg, passzív és női jellegű erőt jelképezi, a jang pedig a világos, forró, aktív és férfias jellegű megtestesülést hordozza. A taoisták szerint mindkettő a Nagy Végsőből ered, melynek neve: taiji. Állandó szembenállásuk befolyásolja az univerzum működését és minden benne lévő élő-élettelen dolog működését. Az ember csak akkor élhet teljes, kiegyensúlyozott és boldog életet, ha fenntartja magában az egyensúlyt és megtalálja a módját annak, hogy mindkét oldallal harmonikusan működjünk együtt. A jin-jang a személyiségünk különböző aspektusainak metaforája is, hiszen mindannyiunknak van egy világos és egy sötét oldala. szimbolumok6.jpg

A több ezer éves szimbólumok az emberiség történetének legrégebbről fennmaradt jelképei, melyeket gyakran mi magunk is viselünk ékszerként, néha tetoválásként vagy ruháinkon. Láthatjuk honlapokon, plakátokon, filmekben, újságokban, könyvekben, bár nem biztos, hogy ismerjük jelentéseiket. Posztunk ezúttal három ilyen szimbólumot választott, a folytatásban pedig további történelmi jelképek kerülnek majd sorra.

Harmat Árpád

Talán ezek is érdekesek számodra: IV. Béla uralkodása, Nagy Lajos királyunk, Hitler tehetséges tábornoka: Guderian, A titokzatos Mongol Birodalom, A vietnami háború csatái, A páncélos legenda: Michael Wittmann, A középkori városok, Történelmünk 5 legnagyobbja, Fehér Halál a legsikeresebb mesterlövész, Az ókori Perzsa Birodalom

toriklub_also.jpg